środa, 3 sierpnia 2016

Pasta z cukinii do chleba

Cukinia jest niezwykle uniwersalnym warzywem, latem bywa, że cukinię jem na śniadanie, obiad i kolację, a można na jej bazie zrobić nawet deser. Dzisiaj jednak skupię się na śniadaniu lub kolacji. Zainspirowana przepisem Dominiki Wójciak, z książki "Warzywo" na masełko cukiniowo-bazyliowe, przygotowałam szybką i pyszną pastę cukiniową z czosnkiem. Z zaledwie kilku składników powstaje pyszne smarowidło do chleba.
Jeśli ktoś nie jest miłośnikiem czosnku, może zamiast tego dodać ulubione zioła. Sama chętnie wypróbuję różne kombinacje, póki sezon na cukinię trwa.



Składniki: 

  • 1 średnia cukinia lub 2 małe 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki oliwy 
  • 3/4 łyżeczki soli, pieprz do smaku 

Wykonanie: 

  • cukinię myjemy i ścieramy na tartce o dużych oczkach
  • czosnek obieramy i również ścieramy
  • solimy i odstawiamy na ok 15 min aż puści wodę 
  • odlewamy wodę 
  • na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i wrzucamy cukinię 
  • smażymy kilka minut do odparowania płynów 
  • tak powstałą pastą smarujemy chleb
  • wyśmienicie wygląda i smakuje z pomidorem malinowym 




2 komentarze:

  1. uwielbiam cukinię, w każdej postaci! pasta bardzo mi się podoba, zapisuję sobie przepis!

    OdpowiedzUsuń