poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Chrupiąca przekąska z gotowanej kukurydzy



Gotowaną kukurydzę z masełkiem każdy zna i lubi, ale jeśli mamy ochotę bardziej zaszaleć i potrzebujemy przekąski na letnią imprezę lub coś do pochrupania do piwa, idealnie sprawdzą się kąski kukurydzy w 'panierce' z czipsów. Sama kukurydza ma słodkawy smak, dlatego połączenie ze słonymi czipsami np. paprykowymi sprawia, że powstaje połączenie idealne.
Idąc tym tropem, kawałki  ugotowanej, pokrojonej i nabitej na patyczki kukurydzy możemy panierować wedle naszych pomysłów. Jedną propozycję widziałam w magazynie Good Food, gdzie wg przepisu kukurydzę macza się w lepkim, azjatyckim sosie i obtacza w prażonym sezamie.
P.S. Jeśli chcemy choć trochę wytłumaczyć się z tej rozpustnej przekąski, do obtoczenia polecam użyć czipsów z pieca, które rzekomo mają 80% mniej tłuszczu:)



Składniki:
  • kolby świeżej kukurydzy   
  • czipsy (np. paprykowe z pieca)
  • miękkie masło 
  • 1 łyżeczka cukru 
Wykonanie:

  • kukurydzę obieramy z liści i myjemy 
  • w dużym garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżeczką cukru
  • kolby wrzucamy do gotującej się wody 
  • gotujemy 10-15 minut
  • wyjmujemy, ostudzamy i kroimy na ok 4 centymetrowe kawałki
  • czekamy aż kukurydza przestygnie, inaczej masło się rozpuści
  • czipsy przesypujemy do woreczka i kruszymy ręcznie lub za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa
  • następnie nabijamy na patyczki i lekko obtaczamy w maśle, lub smarujemy nożykiem
  • na koniec kukurydzą obtaczamy w okruszkach czipsów



4 komentarze:

  1. super pomysł i do tego na pewno bardzo fajnie chrupie
    Zapraszam do moich przepisów :) sałatka ziemniaczana

    OdpowiedzUsuń
  2. Do wieczornego seansu filmowego jak znalazł :>

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam kolby kukurydzy. najczęściej jem je solo, ale w takim wydaniu muszą być smakowite :)

    OdpowiedzUsuń