Gotowaną kukurydzę z masełkiem każdy zna i lubi, ale jeśli mamy ochotę bardziej zaszaleć i potrzebujemy przekąski na letnią imprezę lub coś do pochrupania do piwa, idealnie sprawdzą się kąski kukurydzy w 'panierce' z czipsów. Sama kukurydza ma słodkawy smak, dlatego połączenie ze słonymi czipsami np. paprykowymi sprawia, że powstaje połączenie idealne.
Idąc tym tropem, kawałki ugotowanej, pokrojonej i nabitej na patyczki kukurydzy możemy panierować wedle naszych pomysłów. Jedną propozycję widziałam w magazynie Good Food, gdzie wg przepisu kukurydzę macza się w lepkim, azjatyckim sosie i obtacza w prażonym sezamie.
P.S. Jeśli chcemy choć trochę wytłumaczyć się z tej rozpustnej przekąski, do obtoczenia polecam użyć czipsów z pieca, które rzekomo mają 80% mniej tłuszczu:)
Składniki:
- kolby świeżej kukurydzy
- czipsy (np. paprykowe z pieca)
- miękkie masło
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
- kukurydzę obieramy z liści i myjemy
- w dużym garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżeczką cukru
- kolby wrzucamy do gotującej się wody
- gotujemy 10-15 minut
- wyjmujemy, ostudzamy i kroimy na ok 4 centymetrowe kawałki
- czekamy aż kukurydza przestygnie, inaczej masło się rozpuści
- czipsy przesypujemy do woreczka i kruszymy ręcznie lub za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa
- następnie nabijamy na patyczki i lekko obtaczamy w maśle, lub smarujemy nożykiem
- na koniec kukurydzą obtaczamy w okruszkach czipsów
super pomysł i do tego na pewno bardzo fajnie chrupie
OdpowiedzUsuńZapraszam do moich przepisów :) sałatka ziemniaczana
Do wieczornego seansu filmowego jak znalazł :>
OdpowiedzUsuńIdealnie będzie pasowało!
Usuńuwielbiam kolby kukurydzy. najczęściej jem je solo, ale w takim wydaniu muszą być smakowite :)
OdpowiedzUsuń