Składniki:
- 1 litr mleka
- 400 ml śmietany
- 3 jajka
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 200 g miękkiego masła
- 1 galaretka malinowa + 1 i 1/4 szklanki wody
- świeże maliny, po 3 do muffinki
- 10 herbatników
- herbatniki kruszymy w blenderze
- formę na muffinki wykładamy papierkami i wysypujemy na dno okruszki herbatników
- galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/4 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia
- mleko zagotowujemy w garnku
- w tym czasie miksujemy jajka ze śmietaną
- kiedy mleko się zagotuje, zmniejszamy gaz i wlewamy masę jajeczną i wsypujemy cukier waniliowy
- gotujemy ok 20 minut aż pojawią się grudki o strukturze sera
- odcedzamy na sicie i studzimy
- miksujemy masło i dodajemy po trochu przestudzonej masy serowej
- formę napełniamy masą i wkładamy do niej po 3 maliny
- formę wkładamy do lodówki i czekamy aż galaretka zacznie gęstnieć
- lekko stężałą galaretką wypełniamy formy, tak żeby przykryły maliny
Ah! Miniserniczki zawsze wyglądają tak sładko :) śliczne zdjęcia i ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/
Fajny pomysł, takie serniczki w miniaturze :))
OdpowiedzUsuńTakie miniaturki to idealna porcja do kawki, polecam!:)
UsuńAle super! Akurat chodził za mną sernik na zimno!
UsuńDobra sprawa, lubie to!
OdpowiedzUsuńWygląda super + smaczne :)
OdpowiedzUsuń