czwartek, 18 sierpnia 2016

Malinowe miniserniczki na zimno

Ten przepis to połączenie tradycji i nowoczesności - tradycyjny sernik na zimno mojej mamy (o którym pisałam tutaj), w nowej 'muffinkowej' formie podania. Podobnie jak w wyjściowym przepisie używamy przepysznej masy serowej z waniliową nutką, którą robimy sami od podstaw. Część serowa pysznie smakuje ze świeżymy malinami i śliczną, różową galaretką malinową. Można też eksperymentować z innymi owocami i galaretkami, ja mam w planach jeszcze jagody, truskawki i jeżyny.






Składniki:
  • 1 litr mleka 
  • 400 ml śmietany 
  • 3 jajka
  • 2 opakowania cukru waniliowego 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 200 g miękkiego masła 
  • 1 galaretka malinowa + 1 i 1/4 szklanki wody 
  • świeże maliny, po 3 do muffinki 
  • 10 herbatników 
Wykonanie:
  • herbatniki kruszymy w blenderze
  • formę na muffinki wykładamy papierkami i wysypujemy na dno okruszki herbatników
  • galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/4 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia
  • mleko zagotowujemy w garnku 
  • w tym czasie miksujemy jajka ze śmietaną 
  • kiedy mleko się zagotuje, zmniejszamy gaz i wlewamy masę jajeczną i wsypujemy cukier waniliowy
  • gotujemy ok 20 minut aż pojawią się grudki o strukturze sera
  • odcedzamy na sicie i studzimy 
  • miksujemy masło i dodajemy po trochu przestudzonej masy serowej 
  • formę napełniamy masą i wkładamy do niej po 3 maliny
  • formę wkładamy do lodówki i czekamy aż galaretka zacznie gęstnieć
  • lekko stężałą galaretką wypełniamy formy, tak żeby przykryły maliny 


4 komentarze:

  1. Ah! Miniserniczki zawsze wyglądają tak sładko :) śliczne zdjęcia i ciekawy przepis
    Zapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, takie serniczki w miniaturze :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie miniaturki to idealna porcja do kawki, polecam!:)

      Usuń
    2. Ale super! Akurat chodził za mną sernik na zimno!

      Usuń