Makaron nadziewamy tartą cukinią z cebulką, czosnkiem i ziołami oraz ricottą. Nadzienie jest pyszne i kremowe. Natomiast wierzch, jak przystało na zapiekankę makaronową, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy tartym serem.
Nadzienie cukiniowe można wykorzystać również do przygotowania lazanii, o której pisałam tutaj, lub dodać śmietanki i podać jako sos do dowolnego makaronu.
Składniki:
- makaron canneloni
- 2 małe cukinie lub 1 większa
- 250 g ricotty
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka ulubionych ziół (np. prowansalskie)
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 2 garści tartego żółtego sera
Wykonanie:
- cukinię, czosnek i cebulę ścieramy na tartce lub rozdrabniamy w blenderze
- na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dusimy cukinię aż zmięknie, a woda odparuje
- następnie lekko przestudzamy masę i dodajmy serek
- mieszamy dokładnie, dodajemy przyprawy i jajko
- tak powstałą masą nadziewamy rurki makaronu (można użyć np. rękawa cukierniczego)
- makaron układamy jeden na drugim w następujący sposób (na zdjęciu przed i po upieczeniu)
- piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni góra dół
- wstawiamy makaron pod przykryciem na 25 minut
- w tym czasie w garnuszku podgrzewamy passatę, przyprawiamy (np. bazylią lub oregano i czosnkiem oraz solą)
- wyjmujemy zapiekankę z pieca, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy serem
- wstawiamy do piekarnika na 10 minut
- jeśli chcemy ciągnący się ser z naczynie wstawiamy z przykryciem, jeśli wolimy warstwę chrupiącą bez przykrycia
mam wielki kosz pełen cukinii, może też zrobię coś podobnego :)
OdpowiedzUsuń