środa, 13 sierpnia 2014

Letnia Lazania z Cukinią


Jest lato, są świeże i kolorowe warzywa. Można przygotować lżejsze wersje ulubionych klasyków.

Jeśli chodzi o przygotowanie lasagne są dwa obozy: jedni twierdzą, że płaty makaronu trzeba najpierw podgotować i nie wierzą, że jeśli będziemy zapiekać suche, to zdołają zmięknąć.
Obóz drugi utrzymuje, że jedynym słusznym wyborem jest pieczenie płatów makaronu na sucho i przekonują, że makaron będzie miękki.
Osobiście około roku temu przeniosłam się z obozu pierwszego do drugiego i nie będę go już nigdy zmieniać! Nie dość, że makaron jest miękki, to wspaniale przenika smakami płynów z sosów, które w siebie wchłania podczas pieczenia. Nie mówiąc już o szybkości i łatwości przygotowania!





Lazania ma dwa przełożenia:

cukinia+ricotta
jedna spora cukinia lub 2 mniejsze starta na tartce lub w moim przypadku pocięta w naczyniu do rozdrabniania (duża oszczędność czasu!)
opakowanie serka ricotta
ulubione zioła
sól, pieprz
pół cebuli
2 ząbki czosnku
opakowanie tartej mozzarelli lub innego żółtego sera

  • startą cukinię z cebulą i czosnkiem podsmażamy na oliwie, czekamy aż woda odparuje
  • dodajemy serek i ser żółty (pół opakowania)
  • przyprawiamy, mieszamy i krótko podgrzewamy 

 bechamel+sos pomidorowy 
3 łyżki masła rozpuszczamy w garnku
dodajemy 1,5 łyżki mąki- mieszamy i podgrzewamy do uzyskania złotego koloru
wyłączmay gaz i dodajemy szklankę mleka
mieszamy, doprawiamy solą i duża ilością pieprzu
wgniatamy 2 ząbki czosnku
podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając do zgęstnienia masy
dodajemy pół kartonika passaty pomidorowej lub płynnego przecieru pomidorowego
doprawiamy suszonym oregano

konstrukcja
naczynie żaroodporne smarujemy oliwą
przyrywamy dno masą cukiniową
układamy makaron
masa cukiniowa
makaron
masa cukiniowa
makaron
sos pomidorowo-beszamelowy
makaron
sos pomidorowo-beszamelowy
ser żółty

Zapiekamy 25 minut pod przykryciem w piekarniku rozgrznaym na 180 stopni (góra dół)  i 5 minut bez przykrywki.


Przepis w dużej mierze pochodzi z tej inspiracji.

3 komentarze:

  1. Zrobiłam, to naprawdę przepis godny polecenia. Wszystkim w domu smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię tę lazanię już 6 raz! Dziękuję za przepis, jest genialny!

    OdpowiedzUsuń