czwartek, 7 sierpnia 2014

Owsianka odsłona pierwsza i nie ostatnia: jabłkowo-cynamonowo-orzechowa

Jest to danie z serii: wygląda średnio, ale smakuje przednio. Takie śniadanie daje energię na długo.


Używam do niej zwykłych płatków owsianych (nie błyskawicznych) w proporcji 1:2 w mleku i gotuję krócej niż zalecają na opakowaniu. Chodzi o to żeby konsystencja byłą dosyć gęsta, a płatki nie były twarde.

Dla jednej osoby:
  • 1/2 szklanki płatków
  • 1 szklanka mleka
  • kilka pokrojonych daktyli 
  • jabłko starte na tartce o grubych oczkach
  • łyżeczka cynamonu

Pod koniec gotowania płatków dodaję daktyle, jabłko i cynamon, aż się zagrzeją.
Po przełożeniu do miseczki na górze układam orzechy, ilość i rodzaj wedle uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz