Wpisując się w nurt promocji polskich jabłek dziś opisuję wariację
na temat ryżu zapiekanego z jabłkami. Stałam się szczęśliwą posiadaczką
pysznych, soczystych i kwaskowatych (czyli moich ulubionych) jabłek prosto z
polskiego sadu i postanowiłam ich użyć do przygotowania szybkiego obiadu.
- Jabłka poszatkowałam drobno w blenderze z namoczonymi wcześniej daktylami i sporą ilością cynamonu.
- Naczynie na tartę wysmarowałam olejem kokosowym (może być też masło)
- Jabłka podgrzewałam w garnku na aż troszkę zmiękły
- Ugotowany ryz ułożyłam w naczyniu do tarty i przykryłam masa jabłkową
- Całość można ozdobić orzechami (u mnie nerkowca, ale myślę, że świetne byłyby też włoskie)
- Zapiekamy kilka minut, lub przygotowujemy wcześniej i odgrzewamy do podania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz