Jeden składnik, który zniechęcał mnie do przygotowania tiramisu to żółtka, trudno jest mi się przekonać do dodawania surowych jajek. Dlatego w tej wersji z nich zrezygnowałam i użyłam ubitej śmietany kremówki, żeby konsystencja serka mascarpone była lżejsza. Borówki dodają deserowi nowego, świeżego, letniego wymiaru smaku i koloru.
garść borówek
200 ml śmietany kremówki (30%)
125 g serka mascapone
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka kawy
4 biszkopty paluszki
2 łyżeczki likieru amaretto
- zaparzamy pół filiżanki mocnej kawy z czubatej łyżeczki, a po lekkim ostudzeniu dodajemy amaretto.
- łamiemy biszkopty na centymetrowe kawałki i maczamy w kawie, układamy na dnie kieliszka lub pucharka
- ubijamy śmietanę na sztywno
- ser mascappone mieszmay z cukrem pudrem
- miksujemy śmietanę z serkiem
- układamy białą masę na biszkoptach
- posypujemy borówkami
- dekorujemy np. liściem mięty, bazylii i paluszkiem biszkoptowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz