poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Idealna wersja Caprese



Sałatka caprese jednoznacznie kojarzy się z Włochami i zachwyca wyrazistymi kolorami włoskiej flagi. 

Ale co zrobić, żeby również zachwycała smakiem mimo, że składa się tylko z kilku podstawowych składników?  Klasycznie w skład wchodzą plastry mozarelli i pomidora przełożone listkami bazylii i polane oliwą. Kilkukrotnie jedząc takie wydanie sałatki smak wydawał mi się za mało wyrazisty. Pewnego razu na weselu koleżanki (pozdrawiam;) jadłam sałatkę, w której użyto sosu bazyliowego  z czosnkiem. Od tego czasu jem tylko taką wersję i trzymam się następujących zasad:
  • jeśli tylko mogę używam mozarelli z mleka bawolego, ma duuuuużo bardziej wyrazisty i serowy smak od zwykłej oraz inną, delikatną, miękką w środku konsystencję (np. firmy FOOd&JOY)
  • pomidory tylko z działki albo z targu, no chyba że ktoś lubi takie jasne, gąbczaste i bez smaku;)
  • sos bazyliowy: dwie garści liści świeżej bazylii, ząbek czosnku, sól , pieprz oliwa – chcemy uzyskać lejącą konsystencję
W takim wydaniu sałatki wszystko się zgadza: i smak i wygląd i zapach.  

1 komentarz:

  1. Od kiedy to spróbowałam, też jem tylko taką wersję!! :)

    OdpowiedzUsuń