środa, 27 sierpnia 2014

Piętrowe kanapeczki z bakłażanem

Jestem ogromną fanką bakłażana, więc kiedy przychodzi na niego sezon, a w sklepach można znaleźć piękne okazy w niskich cenach jem go bardzo chętnie. Dzisiaj obłędnie pyszne połączenie - bakłażan z serem z niebieską pleśnią (gorgonzola/ lazur), do tego dojrzały pomidor i świeży tymianek, a wszystko na bułeczkach pełnoziarnistych z własnego wypieku. Idealne na kolację w chłodny sierpniowy wieczór.

Składniki:
  • bułki
  • bakłażan
  • pomidor
  • ser gorgonzola (z niebieską pleśnią)
  • świeży tymianek
Wykonanie

  • bakłażana kroimy w grube plastry i solimy
  • smażymy na oliwie (jeśli bakłażan szybko wsiąknie tłuszcz,ale jeszcze się nie usmaży do miękkości dodajemy wody)
  • na połówki bułek kładziemy plaster bakłażana, plaster lub dwa pomidora, znów bakłażan, na górę ser pleśniowy i świeży tymianek
  • wkładamy do rozgrzanego piekarnika na chwilę, żeby ser się rozpuścił





Warzywa psiankowate 2014

1 komentarz:

  1. Cudowny pomysł i to na każdą porę dnia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń