Ostatnio pisałam o produkcji domowego mleka ryżowego, które przygotowałam
z połowy torebki ryżu, w związku z tym zostałam z drugą połową torebki lekko
rozgotowanego ryżu. Wyrzucić szkoda, robić zbyt dużej ilości mleka nie chciałam
i tak wpadł mi do głowy ten deser.
Deser jest bardzo prosty (tylko 3 składniki!), a do tego przygotowany
bez dodatku cukru, w smaku jest lekki i ma wspaniały, delikatny kokosowy
aromat.
- Torebka ryżu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- Daktyle
Ryż przepłukać, wrzucić do garnka (bez torebki) i zalać
wodą. Gotować ok. 20 minut, powinien wchłonąć wodę, być lekko rozgotowany,
kleisty. Dodajemy do niego olej kokosowy, pokrojone daktyle i wkładamy do
foremek. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Ilość daktyli trzeba rozłoży tak, żeby w miarę
możliwości z każdym kęsem trafiać na kawałek daktyla.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz