poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Stek z letnimi warzywami



Mam w domu pewnego mięsożercę, który najbardziej lubi steki wołowe, dlatego od czasu do czasu przyrządzam na obiad steki z rostbefu. W związku z tym, że to duży i sycący kawałek mięsa dobieram w miarę lekkie dodatki. Ten przepis to inspiracja z czasopisma Dieta Faceta ;)
Steki  w restauracjach mają zwykle zawrotne ceny, a od kiedy przygotowuję steki w domu śmiem twierdzić, że nie zawsze są warte swojej ceny, np. ze względu na zły stopień wysmażenia, mało wyrazisty smak. Warto przygotować steka w domu.

Mięso (rostbef lub polędwica wołowa) marynuję w oliwie, pieprzu, czosnku, tymianku i rozmarynie (min. 1 godzinę). Rozgrzewam patelnię o grubym dnie i smażę po 4 minuty z każdej strony, pod koniec sprawdzam termometrem czy mięso ma już ok. 60 stopni, jeśli tak przekładam na folię aluminiową, smaruję łyżką masła z posiekanym czosnkiem i solą, zawijam i czekam ok. 5-8 minut). 

Warzywa. W czasie kiedy fasolka szparagowa się gotuje, kroję w paski paprykę i czerwoną cebulę, rozgrzewam łyżkę oliwy i smażę, pod koniec dodaję2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżkę miodu i kilka kropel tabasco. Na koniec dodaję fasolkę, przyprawiam solą, pieprzem i  posypuję świeżym tymiankiem.

1 komentarz:

  1. Zrobiłem dzisiaj wg wskazówek z tego przepisu i zrobiłem najlepszego steka w swoim życiu!

    OdpowiedzUsuń