Z jakiegoś powodu nie mam zaufania do restauracji chińskich, ale na szczęście dostępność produktów azjatyckich jest tak łatwa, że bez problemu można przygotować aromatyczne dania w domu.
Składniki (dla 2 osób)
- 2 torebki ryżu brązowego
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- mąka kukurydziana
- 1 brokuł (lub jedno opakowanie mrożonych)
- czarny sezam
- papryczka chilli
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- kilka kroplki oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyża sosu hoisin
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki bulionu
WYKONANIE:
- kurczaka kroimy w grubą kostkę i obtaczamy w mące kukurydzianej, piueczemy 20 min w piecu na 180 stopni góra dół
- brokuły i ryż gotujemy w osolonej wodzie
- przygotowujemy sos:
- rozgrzewamy olej i wyciskamy do niego czosnek i imbir (polecam wyciskanie imbiru w wyciskarce(, podgrzewamy, ale uważamy, żeby nie przypalić
- w szklance z bulionem rozrabiamy mąkę kukurydzianą i odstawiamy
- dodajemy pozostałe składniki do garnka i mieszając podgrzewamy
- po 2 minutach dodajemy bulion z mąką i mieszkamy kolejne 2 minuty
- dodajemy kurczaka do sosu i mieszamy, żeby cały się w niej oblepił
- Wykładamy na talerz ryż, brokuły i kurczaka
- kurczaka posypujemy sezamem
- brokuły skrapiamy sosem sojowym i dekorujemy papryczką
Inspiracja pochodzi z czasopisma Dieta Faceta, a danie dla odmiany wykonał generał P (i chociaż miało być to jego samodzielne danie, nie obyło się bez mojej znacznej pomocy), ale doceniam, chęci też się liczą:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz