poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Bułeczki pełnoziarniste ze słonecznikiem

Dzisiaj domowe wypieki: pyszne, pachnące, puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz bułeczki pełnoziarniste. Zachowują świeżość kilka dni. Robiłam je już dwa razy pod rząd i na tym się raczej nie skończy, bo chyba są uzależniające... do tego świetnie komponują się różnymi składnikami, np. pastami lub zapiekane z łososiem, pomidorem i mozarellą. Pycha!


Składniki
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (pszenno-żytnio-orkiszowej)
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • garść słonecznika
  • 2 czubate łyżki otrąb owsianych
  • 150 ml ciepłej wody (z czego 1/4 szklanki do rozpuszczenia drożdży(
  • czubata łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 30g świeżych drożdży
  • 1 jajko
Wykonanie
  • drożdże rozpuszczamy w połowie filiżanki wody z łyżeczką cukru i łyżką mąki (odstawiamy na 10 min)
  • mieszamy suche składniki
  • dodajemy mieszankę z drożdżami i jajko
  • wyrabiamy ciasto aż powstanie jednolita masa z której utworzymy kulę, jeśli ciasto jest zbyt lepiące dodajemy więcej mąki 
  • odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, przykryte ściereczką do wyrośnięcia
  • wyrośnięte ciasto dzielimy na bułeczki, pamiętając, że jeszcze urosną i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • odstawiamy pod ściereczką na 15 min w ciepłe miejsce
  • pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (góra dół)

6 komentarzy:

  1. bardzo dobre, idealne na śniadanie ! ja podaję z miodzio malinowym z pińczowa

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja piekę chleb, ale twoje bułeczki .....hmmmm.Chyba się przerzucę na mniejszy rozmiar;) KB

    OdpowiedzUsuń
  3. ile bułeczek z tej porcji wychodzi ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. około 7 - 8, zależy od wielkości jaka wybierzemy i od tego jak wyroście ciasto.

      Usuń
  4. witam! bułeczki pycha, wyszło mi 7 bułeczek!

    OdpowiedzUsuń