Składniki
- 1 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (pszenno-żytnio-orkiszowej)
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- garść słonecznika
- 2 czubate łyżki otrąb owsianych
- 150 ml ciepłej wody (z czego 1/4 szklanki do rozpuszczenia drożdży(
- czubata łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 30g świeżych drożdży
- 1 jajko
- drożdże rozpuszczamy w połowie filiżanki wody z łyżeczką cukru i łyżką mąki (odstawiamy na 10 min)
- mieszamy suche składniki
- dodajemy mieszankę z drożdżami i jajko
- wyrabiamy ciasto aż powstanie jednolita masa z której utworzymy kulę, jeśli ciasto jest zbyt lepiące dodajemy więcej mąki
- odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, przykryte ściereczką do wyrośnięcia
- wyrośnięte ciasto dzielimy na bułeczki, pamiętając, że jeszcze urosną i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- odstawiamy pod ściereczką na 15 min w ciepłe miejsce
- pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (góra dół)
Jak ładnie wyrośnięte :)
OdpowiedzUsuńbardzo dobre, idealne na śniadanie ! ja podaję z miodzio malinowym z pińczowa
OdpowiedzUsuńJa piekę chleb, ale twoje bułeczki .....hmmmm.Chyba się przerzucę na mniejszy rozmiar;) KB
OdpowiedzUsuńile bułeczek z tej porcji wychodzi ??
OdpowiedzUsuńokoło 7 - 8, zależy od wielkości jaka wybierzemy i od tego jak wyroście ciasto.
Usuńwitam! bułeczki pycha, wyszło mi 7 bułeczek!
OdpowiedzUsuń