piątek, 12 sierpnia 2016

Canneloni z cukinią w sosie pomidorowym

Sezon na jedno z moich ulubionych warzyw - cukinię, trwa. Tym razem przepis na danie makaronowe - canneloni w wydaniu lżejszym i zdrowszym, w sam raz na lato.
Makaron nadziewamy tartą cukinią z cebulką, czosnkiem i ziołami oraz ricottą. Nadzienie jest pyszne i kremowe. Natomiast wierzch, jak przystało na zapiekankę makaronową, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy tartym serem.
Nadzienie cukiniowe można wykorzystać również do przygotowania lazanii, o której pisałam tutaj, lub dodać śmietanki i podać jako sos do dowolnego makaronu.




Składniki:

  • makaron canneloni
  • 2 małe cukinie lub 1 większa
  • 250 g ricotty
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ulubionych ziół (np. prowansalskie)
  • 1 szklanka passaty pomidorowej 
  • 2 garści tartego żółtego sera

Wykonanie:

  • cukinię, czosnek i cebulę ścieramy na tartce lub rozdrabniamy w blenderze
  • na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dusimy cukinię aż zmięknie, a woda odparuje
  • następnie lekko przestudzamy masę i dodajmy serek
  • mieszamy dokładnie, dodajemy przyprawy i jajko 
  • tak powstałą masą nadziewamy rurki makaronu (można użyć np. rękawa cukierniczego)
  • makaron układamy jeden na drugim w następujący sposób (na zdjęciu przed i po upieczeniu)



  • piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni góra dół
  • wstawiamy makaron pod przykryciem na 25 minut
  • w tym czasie w garnuszku podgrzewamy passatę, przyprawiamy (np. bazylią lub oregano i czosnkiem oraz solą)
  • wyjmujemy zapiekankę z pieca, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy serem 
  • wstawiamy do piekarnika na 10 minut 
  • jeśli chcemy ciągnący się ser z naczynie wstawiamy z przykryciem, jeśli wolimy warstwę chrupiącą bez przykrycia



1 komentarz:

  1. mam wielki kosz pełen cukinii, może też zrobię coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń