czwartek, 25 sierpnia 2016

Śniadaniowe babeczki z chałki z borówkami

Nie ma to jak urlopowe lub weekendowe śniadanie. Jest więcej czasu na przygotowanie, a później wspólne, leniwe celebrowanie i delektowanie się bez pośpiechu.
Tego poranka miałam w domu chałkę, a lekko zaspany mąż, zapytany co chce na śniadanie, powiedział, że może coś z bananami. I tak powstały przepyszne babeczki z chałki z bananem, cynamonem, świeżymi borówkami i syropem klonowym.  Babeczki przygotowujemy podobnie jak tosty francuskie: pokrojoną chałkę moczymy w mleku z jajkami i cynamonem. W mojej wersji dodajemy banany i wszystko zapiekamy w formie to muffinek. Na na koniec pachnące babeczki polewamy syropem klonowym i posypujemy świeżymi owocami.
Każdy kęs to inne doznanie smakowe: skarmelizowany banan, chrupiąca chałka, aromatyczny cynamon, borówka w syropie klonowym....mmmmmniam! Idelanie smakuje z kubkiem porannej kawy.







Składniki:

  • 1 mała chałka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 dojrzałe banany
  • garść świeżych borówek

Wykonanie: 

  • masło rozpuszczamy i studzimy
  • piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni 
  • w misce mieszamy trzepaczką lub widelcem: jajka, mleko, masło, cynamon
  • chałkę kroimy w kostkę i dorzucamy do masy jajecznej
  • banana kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do reszty składników 
  • mieszamy dokładnie, żeby chałka nasiąkła masą 
  • napełniamy formę na muffinki (z tej ilości wyjdzie 10-12 babeczek)
  • wstawiamy do pieca na 20-25 minut (góra dół)
  • kiedy chałka będzie chrupiąca i złota, wyjmujemy z piekarnika 
  • wykładamy na talerzyki, polewamy syropem klonowym i posypujemy borówkami





3 komentarze: