Poza walorami smakowymi lubię w niej też szybkość przygotowania, ponieważ praktycznie robi się sama. Niestety znika w równie szybkim tempie, bo dokładki są nieuniknione!
Składniki:
- 1 niewielka dynia lub pół większej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- garść pestek z dyni
- olej lniany do podania
Wykonanie:
- dynię obieramy, wycinamy środek, obieramy, i kroimy w kostkę
- cebulę kroimy w kostkę, solimy
- w garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, czekamy aż się zeszkli
- dorzucamy dynię i czosnek, solimy
- przykrywamy i dusimy do miękkości dyni
- początkowo dynia puszcza wodę, kiedy odparuje dolewamy nie wyżej niż poziom dyni
- dodajemy wszystkie przyprawy
- blendujemy na gładką masę dolewając wody wedle preferencji jaką gęstość wolimy
- po zblendowaniu zagotowujemy
- w tym czasie prażymy na suchej patelni pestki dyni
- przekładamy na talerze, polewamy olejem lnianym i posypujemy ziarenkami
Kocham krem z dyni! Moja Mama robi najlepszy na świecie:)
OdpowiedzUsuńI za to kocham jesień, zupka wygląda rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńSmakuje też rewelacyjnie:)
Usuń