piątek, 23 września 2016

Ulubiona zupa krem z dyni

Jesień zaczyna się dla mnie wraz z pierwszym talerzem zupy dyniowej. W tym roku, jesień już przyszła:) Zupa wg poniższego przepisu wychodzi bardzo aromatyczna, dosyć ostra i mocno rozgrzewająca za sprawą cynamonu, kurkumy i ostrej papryki. Wspaniałego wyrazistego smaku dodaje jej też cebula i czosnek oraz dodatek oleju lnianego i prażone pestki dyni.
Poza walorami smakowymi lubię w niej też szybkość przygotowania, ponieważ praktycznie robi się sama. Niestety znika w równie szybkim tempie, bo dokładki są nieuniknione!





Składniki:

  • 1 niewielka dynia lub pół większej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • garść pestek z dyni
  • olej lniany do podania

Wykonanie:

  • dynię obieramy, wycinamy środek, obieramy, i kroimy w kostkę
  • cebulę kroimy w kostkę, solimy
  • w garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, czekamy aż się zeszkli 
  • dorzucamy dynię i czosnek, solimy 
  • przykrywamy i dusimy do miękkości dyni
  • początkowo dynia puszcza wodę, kiedy odparuje dolewamy nie wyżej niż poziom dyni
  • dodajemy wszystkie przyprawy 
  • blendujemy na gładką masę dolewając wody wedle preferencji jaką gęstość wolimy 
  • po zblendowaniu zagotowujemy 
  • w tym czasie prażymy na suchej patelni pestki dyni
  • przekładamy na talerze, polewamy olejem lnianym i posypujemy ziarenkami 



3 komentarze:

  1. Kocham krem z dyni! Moja Mama robi najlepszy na świecie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I za to kocham jesień, zupka wygląda rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń