sobota, 8 sierpnia 2015

2 nowe sposoby na hot dogi

Hot dog jaki jest każdy widzi: bułka, kiełbaska, sos, czasem warzywa, ale można w ciekawy sposób go urozmaicić. Dzisiaj polecam przepis na ‘indyjskiego’ aromatycznego i kolorowego hot doga oraz pikantnego nowojorskiego z chrupiącą cebulką z przepisu z kanału Food Tube. Który lepszy? Trudno zdecydować, bo obydwie wersje są rewelacyjne.

A na koniec rada, która zrewolucjonizowała moje podejście do hot dogów! Pamiętajcie, żeby bułki nie przecinać poziomo, tylko wzdłuż przez środek całej bulki, tak jak widać na zdjęciach, dzięki temu zawartość nie wylatuje bokami, a my z czystymi palcami, możemy delektować się smakiem.

 
 Hot Dog Indyjski:
  • bulki hotdogowe
  • chutney owocowy (kupczy lub wg tego przepisu)
  • parowki
  • ogórki gruntowe
  • świeża kolendra
  • zielona cebulka/szczypiorek
Wykonanie:
  • podgrzewamy bulki w piecu
  • parowki gotujemy
  • przeciętą wzdłuż bułkę smarujemy chutneyem, wkładamy parówkę, po bokach układamy plastry świeżego ogórka, a na górze wkładamy dużo świeżych liści kolendry i cebulkę

Hot Dogi Nowojorskie
  • bulki hotdogowe
  • ulubione kiełbaski
  • 2-3 cebulki
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sos musztardowy: kilka łyżek musztardy, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, ½ łyżeczki papryki ostrej lub płatków chilli, 1 lóżka oliwy  
  • ketchup
Wykonanie:
  • bułki przecinamy wzdłuż
  • kiełbaski grillujemy
  • przygotowujemy chrupiącą cebulkę: na patelni rozgrzewamy olej, cebulkę kroimy w cienkie piórka, smażymy az się zrumieni, pod koniec posypujemy cukrem, kiedy się skarmelizuje zdejmujemy cebulkę z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym, kiedy przestygnie będzie chrupiącą
  • łączymy składniki na sos musztardowy
  • kiełbaski wkładamy do bułek, posypujemy cebulką, polewamy sosem musztardowym i ketchupem

1 komentarz: