Składniki:
- 0,5 kg agrestu (zielony i czerwony, ale można również jeden rodzaj)
- 5 daktyli (świeżych lub namoczonych suszonych)
- 1 duża czerwona cebula
- 1 papryczka chilli (z częścią nasion)
- 3 centymetry świeżego imbiru
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1,5 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- ok. 1,5 szklanki wody
Wykonanie:
- agrest myjemy i odrywamy ogonki
- cebulę, imbir, daktyle i papryczkę kroimy w drobną kostkę
- ziarna koledry rozgniatamy lekko tłuczkiem lub w moździerzu
- wrzucamy do garnka o grubym dnie wszystkie przyprawy, papryczkę, daktyle, imbir i cebulę
- podsmażamy, żeby przyprawy uwolniły aromat, po chwili podlewamy wodą, żeby cebulka zmiękła
- dodajemy agrest, ocet i łyżkę cukru
- zalewamy do połowy wodą i gotujemy, aż zgęstnieje (ok 30-40 minut)
- pod koniec dodajemy kolejne dwie łyżki cukru
- gorącym chutney'em napełniamy wyparzone słoiki
Nie jadłam takiego chutneya
OdpowiedzUsuń:)
Chętnie wypróbuję (:
OdpowiedzUsuń