Składniki:
- 250g łososia
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 garści fasolki szparagowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebulka
- 3 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 zielona papryczka chili
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki octu jabłkowego
- świeża kolendra
- ryż
- łososia kroimy w grubą kostkę, solimy i skrapiamy sokiem z limonki, odstawiamy na czas przygotowania sosu
- cebulę siekamy w drobna kostkę
- czosnek i imbir z 2 łyżkami wody blendujemy na pastę
- w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej lub masło klarowane i wrzucamy cebulkę i pastę czosnkowo-imbirowa oraz ziarna kolendry
- kiedy cebulka zmięknie dorzucamy resztę przypraw oraz papryczkę
- mieszamy, przesmażamy
- wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy wszystko razem kilka minut
- dodajemy ocet jabłkowy
- w czasie przygotowywania sosu fasolkę gotujemy w oddzielnym garnku, odcedzamy po ok. 15-20 minutach
- do sosu dorzucamy łososia i fasolkę
- mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min.
- zaraz przed podaniem do sosu wrzucamy świeżą kolendrę
- gorący sos wylewamy na ryż
Uwielbiam curry, ale z rybą go nie łączyłam :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam :) Bardzo fajnie fasolka kontrastuje z ostrością dania. Przepis z moimi zmianami zamieściłam też u siebie (oczywiście ze źródłem)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!