wtorek, 28 lipca 2015

Pyszne curry z łososiem i fasolką szparagową

Najpopularniejsze u nas curry przygotowuje się z kurczakiem, jednak kiedy przeglądałam książkę „Everyday Indian” natknęłam się na przepis z łososiem. Zdziwiłam się, ze wcześniej na to nie wpadłam, bo jest rewelacyjne i jeszcze szybsze w przygotowaniu, a dzięki łososiowi danie uzyskuje dodatkowy, rybny wymiar smaku. Od siebie dorzuciłam jeszcze fasolkę szparagową, która po pierwsze jest teraz w sezonie, po drugie świetnie komponuje się smakowo z łososiem i pysznym, kremowym, sosem pełnym indyjskich przypraw.


Składniki:
  • 250g łososia
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 garści fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulka
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 zielona papryczka chili
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • świeża kolendra
  • ryż
Wykonanie:
  • łososia kroimy w grubą kostkę, solimy i skrapiamy sokiem z limonki, odstawiamy na czas przygotowania sosu
  • cebulę siekamy w drobna kostkę
  • czosnek i imbir z 2 łyżkami wody blendujemy na pastę
  • w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej lub masło klarowane i wrzucamy cebulkę i pastę czosnkowo-imbirowa oraz ziarna kolendry
  • kiedy cebulka zmięknie dorzucamy resztę przypraw oraz papryczkę
  • mieszamy, przesmażamy
  • wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy wszystko razem kilka minut
  • dodajemy ocet jabłkowy
  • w czasie przygotowywania sosu  fasolkę gotujemy w oddzielnym garnku, odcedzamy po ok. 15-20 minutach
  • do sosu dorzucamy łososia  i fasolkę
  • mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min.
  • zaraz przed podaniem do sosu wrzucamy świeżą kolendrę
  • gorący sos wylewamy na ryż
  
 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam curry, ale z rybą go nie łączyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam :) Bardzo fajnie fasolka kontrastuje z ostrością dania. Przepis z moimi zmianami zamieściłam też u siebie (oczywiście ze źródłem)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń