Cannoli di Siciliana
Mmmm... pyszne, chrupiące rurki z lekkim aromatem cynamonowym, nadziewane słodką ricottą, z różnymi dodatkami: na zdjęciu z pistacjami, natomiast typowo sycylijskie są z kandyzowaną skórką pomarańczy z jednej strony i wisienką z drugiej. W wielu cukierniach zobaczymy na wystawie gotowe, nadziane rurki, ale najlepsze będa nadziewane przy zamówieniu, dzięki temu rurka będzie chrupiąca. Mi udało się taką kupić w jedej z kawiarni w urokliwiej Taorminie. Przepis na sycylijskie cannoli na moim blogu już niedługo ;)
Czekolada z Modica
To czekolada inna niż wszystkie, głównie ze względu na wyjątkową, ziarnistą konsystencję. Sycylijska czekolada jest produkowana w tradycyjny, aztecki sposób, bez dodatku mleka i masła kakaowego, składa się tylko z miazgi kakaowej i cukru, a produkowana jest w temperaturze poniżej 40 stopni, dlatego wyczuwa się w niej ziarenka kakao i cukru. Dodatkową zaletą czekolady, zważywszy na sycylijską pogodę, jest to, że się nie rozpuszcza. Produkowana jest w miejscowości Modica, ale można kupić ją na terenie całej Sycylii (warto zerknąć na miejsce produkcji skład na etykiecie). Dostępne są przeróżne smaki, które jednak słabo wyczuć, ponieważ sama czekolada ma bardzo wyrazisty smak, polecam smakoszom czekolady.Ryby
Świeże ryby to codzinność dla Sycylijczyków. Podczas mojego pobytu w Cefalu, codziennie na obiad jadłam ryby, przygfotowane w prosty sposób, np. w sosie z cytrusów czy ze świeżymi pomidorami, chociaż to i tak ich soczyste, delikatne mięso było najsmaczniejsze.
Ciekawe okazy ryb można zobaczyć na targu w Palermo, ogromne mieczniki, homary, wielkie steki z tuńczyka i wiele innych, których nazw nie znam:)
Pizza
Włoskiej pizzy chyba, nie trzeba reklamować. Kupując waro zwrócić uwagę na dodatki, mi bardzo przypadła do gustu ta, z bresolą (suszona wołowina) i rukolą.
Pesto z pistacji i krem pistacjowy
U podnóży Etny, w rejoneie Bronte znajdują się hodowle świetnej jakości pistacji, rosnących na wulkanicznej glebie. To dlatego na całej Sycylii można kupić wiele pistacjowych wyrobów: ciasteczka, kremy, pesto czy likiery - dobry pomysł na prezenty z podroży dla rodziny czy znajomych.
Kupując warto zewrknąć na etykietę, sprwdzić miejsce wyrobu oraz zawartość pistacji w produkcie, oczywiście im więcej, tym lepiej.
Brioche con Gelato - bułka z lodami:)
Jakkolwiek dziwnie brzmi to połączenie, jest godne polecenia - słodka, puszysta bułka i słynne, pyszne włoskie lody. Kiedy lody lekko się rozpuszczają brioszka wchłania smaki i nie przecieka jak wafelek:) Smaki lodów bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły swoją autentycznością, truskawkowe miały w sobie małe ziarenka teruskawek, melonowe to 100% orzeźwienia, ale najbardziej przypadły mi do gustu jogurtowe.
Na koniec wspomnę jeszcze o napojach:) Na Sycylii wśród drinków króluje Aperol Spritz jak przystało na krainę znaną z upraw pomarańczy, ale warto spróbować też win Nego D' Avola oraz słodkiego wina migdałowego czy Marsali.
Pyszności! Pizza jest z bresaolą, to specjalność Lombardii, a dokładniej prowincji Sondrio. Jest naprawdę bardzo smaczna. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRyby na to bym się rzuciła, takie świeże i podejrzewam że też pyszne .
OdpowiedzUsuńKocham ryby, ale ta bułka z lodami mnie zaciekawiła :)
OdpowiedzUsuń;)
OdpowiedzUsuń