Prawie za każdym razem, kiedy czytałam o puddingu chia, był robiony z mlekiem kokosowym, ryżowym lub innym wegańskim zamiennikiem. Ja jednak zrobiłam swój z mlekiem krowim, wyszedł rewelacyjny, a przy okazji niedrogi. Chia ma bardzo ciekawy smak, a dzięki wspaniałym, świeżym owocom sezonowym: malinom, jeżynom i borówkom amerykańskim dodatkowo wygląda rewelacyjnie. Idealny deser na gorące dni.
Składniki:
- 400ml mleka
- 4 łyżki nasion chia
- 2 łyżeczki cukru/miodu/syropu daktylowego/syropu klonowego
- garść świeżych owoców: maliny, jeżyny, borówki amerykańskie
Wykonanie:
- mleko przelewamy do miseczki, słodzimy
- dodajemy nasiona i dokładnie mieszamy
- wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny
- gotowy, gęsty pudding przekładamy do pucharków
- na wierzchu układamy owoce
Nigdy nie jadłam nasion szałwii hiszpańskiej :)
OdpowiedzUsuńQ
OdpowiedzUsuńpyszny deser
OdpowiedzUsuńSpróbuje
OdpowiedzUsuń