poniedziałek, 20 lipca 2015

Pudding chia na mleku z owocami sezonowymi

Prawie za każdym razem, kiedy czytałam o puddingu chia, był robiony z mlekiem kokosowym, ryżowym lub innym wegańskim zamiennikiem. Ja jednak zrobiłam swój z mlekiem krowim, wyszedł rewelacyjny, a przy okazji niedrogi. Chia ma bardzo ciekawy smak, a dzięki wspaniałym, świeżym owocom sezonowym: malinom, jeżynom i borówkom amerykańskim dodatkowo wygląda rewelacyjnie. Idealny deser na gorące dni.

 Składniki:
  • 400ml mleka
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki cukru/miodu/syropu daktylowego/syropu klonowego
  • garść świeżych owoców: maliny, jeżyny, borówki amerykańskie
Wykonanie:
  • mleko przelewamy do miseczki, słodzimy
  • dodajemy nasiona i dokładnie mieszamy
  • wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny
  • gotowy, gęsty pudding przekładamy do pucharków
  • na wierzchu układamy owoce

3 komentarze: