niedziela, 26 lipca 2015

Carbonara z bobem

Kiedy myślę o makaronie alla carbonara, przypomina mi się zdanie z reklam jednego z makaronów ‘carbonara bez śmietanki!’,  czyli oryginalna wersja włoska, niestety ja się nie stosuje i zawsze robię ze śmietanką, ale za to bez jajka, mimo, ze często wysteruje w przepisach.  Ostatnio, w czasopiśmie Good Food Polska natknęłam się na ciekawy przepis carbonary z bobem, bardzo spodobało mi się to polaczenie i smakowo i wizualnie, dlatego dziele się nim z Wami i zachęcam do wypróbowania.  



Składniki:
  • świeży makaron pappardelle (oczywiście można inne)
  • 200ml śmietanki 30%
  • 15 deko boczku wędzonego
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 mała cebulka
Wykonanie:
  • z  boczku odkrajmy skórkę i wytapiamy z niej tłuszcz na patelni
  • resztę boczku kroimy w drobna kostkę i dorzucamy na patelnie
  • cebulkę kroimy drobno i dorzucamy do boczku
  • smażymy do czasu aż boczek i cebulka się zrumienia
  • bób gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut
  • odcedzamy, studzimy i obieramy
  • na patelnię dolewamy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje
  • makaron gotujemy, odcedzamy i wrzucamy na patelnie z sosem, dokładnie mieszamy
  • na wierzchu posypujemy parmezanem i bobem
  • oprószamy pieprzem

1 komentarz: