Składniki:
- świeży makaron pappardelle (oczywiście można inne)
- 200ml śmietanki 30%
- 15 deko boczku wędzonego
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 mała cebulka
- z boczku odkrajmy skórkę i wytapiamy z niej tłuszcz na patelni
- resztę boczku kroimy w drobna kostkę i dorzucamy na patelnie
- cebulkę kroimy drobno i dorzucamy do boczku
- smażymy do czasu aż boczek i cebulka się zrumienia
- bób gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut
- odcedzamy, studzimy i obieramy
- na patelnię dolewamy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje
- makaron gotujemy, odcedzamy i wrzucamy na patelnie z sosem, dokładnie mieszamy
- na wierzchu posypujemy parmezanem i bobem
- oprószamy pieprzem
Uwielbiam bób :)
OdpowiedzUsuń