Składniki na tortownicę ok 22-24 cm
- 400g bananów
- sok z polowy cytryny
- 200g masła
- 1 galaretka cytrynowa
- 3-5 łyżek cukru pudru (w zależności od tego jak słodkie są banany)
- 250g borówek amerykańskich
- 8 okrągłych biszkoptów
- na spodzie tortownicy układamy biszkopty
- miękkie masło ucieramy z cukrem
- w oddzielnym naczyniu banany rozgniatamy lub blendujemy na gładką masę i skrapiamy sokiem z cytryny
- dodajemy banany do masy i miksujemy
- galaretkę zalewamy 1,5 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy i czekamy aż przestygnie
- ostudzoną galaretkę wlewamy do masy i dokładnie mieszamy
- masę przelewamy na biszkopty
- borówki gęsto układamy na wierzchu
- chłodzimy w lodówce do stężenia masy czyli minimum 2 godziny, ale im dłużej tym lepiej
lekko i pysznie :)
OdpowiedzUsuńjest świetny :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis - uwielbiam borówki jako dodatek do ciast.
OdpowiedzUsuń