piątek, 24 lipca 2015

Bananowiec z borówkami na zimno, bez pieczenia

Smak bananowca na zimno pamiętam z dzieciństwa. Po wielu latach, skłoniona upałami za oknem, postanowiłam wrócić do tego przepisu. Ma wiele zalet: jest prosty, szybki, bez pieczenia i ma orzeźwiający smak. Na wierzch można dodać dowolne dodatki, ja polecam borówki amerykańskie.



Składniki na tortownicę ok 22-24 cm
  • 400g bananów
  • sok z polowy cytryny
  • 200g masła
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3-5 łyżek cukru pudru   (w zależności od tego jak słodkie są banany)
  • 250g borówek amerykańskich
  • 8 okrągłych biszkoptów
 Wykonanie:
  • na spodzie tortownicy układamy biszkopty
  • miękkie masło ucieramy z cukrem
  • w oddzielnym naczyniu banany rozgniatamy lub blendujemy na gładką masę i skrapiamy sokiem z cytryny
  • dodajemy banany do masy i miksujemy
  • galaretkę zalewamy 1,5 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy i czekamy aż przestygnie   
  • ostudzoną galaretkę wlewamy do masy i dokładnie mieszamy
  • masę przelewamy na biszkopty
  • borówki gęsto układamy na wierzchu
  • chłodzimy w lodówce do stężenia masy czyli minimum 2 godziny, ale im dłużej tym lepiej
   Letnie owoce

6 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie :) Miło mi, że bierzesz udział w mojej akcji "Letnie owoce". Pozdrawiam :)
    Izzy

    Zapraszam na mojego bloga :)
    Take it Izzy

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis - uwielbiam borówki jako dodatek do ciast.

    OdpowiedzUsuń