poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Zoodle czyli cukiniowy makaron

Ostatnio przeglądając zdjęcia kulinarne na Instagramie dowiedziałam się, że makaron z cukinii ma po angielsku swoją wdzięczną nazwę pochodzącą od słów zucchini (cukinia) i noodles (makaron) czyli zoodles:) Od kiedy kupiłam temperówkę do warzyw, makaron cukiniowy często gości w moim domu, pisałam już o wersji z sosem cytrynowo-ziołowym, podawałam też z sosem pomidorowym, a ostatnio wypróbowałam z pesto, pomidorkami koktajlowymi i orzeszkami piniowymi - polecam!
 


Składniki:

  • 2-3 świeże cukinie
  • świeże pesto 
  • ząbek czosnku
  • garść orzechów piniowych
  • żółte i czerwone pomidorki koktajlowe
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku 

Wykonanie:

  • cukinie myjemy i tniemy na cienkie paseczki przy pomocy temperówki do warzyw 
  • na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i przeciskamy ząbek czosnku, lekko podsmażamy
  • wrzucamy cukinię i dusimy pod przykryciem, aż lekko zmięknie
  • dodajemy kilka łyżek pesto i mieszamy 
  • doprawiamy solą i pieprzem do smaku, przekładamy na talerz
  • pomidorki kroimy na połówki
  • orzeszki prażymy na suchej patelni aż lekko się zrumienią
  • wysypujemy na gotowe danie


1 komentarz: