środa, 15 stycznia 2020

Tort miodowy

Niedawno prezentowałam ciasto miodowe z masą migdałową. Tym razem korzystając z tej samej receptury na kruche blaty miodowe i masę grysikową, przygotowałam ciasto w większych proporcjach i bardziej wykwintnej formie tortu, przełożonego masą waniliowo-migdałową, dżemem porzeczkowym i polewą kajmakową z migdałami. To pyszny wybór na karnawałowe spotkanie jak i słodki deser do codziennej kawki. 


Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • 2 czubate łyżki miodu 
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 duże jajko lub 2 małe

Wykonanie:

  • masło, cukier, mleko i miód rozpuszczamy w garnku i studzimy
  • mąkę, jajka i sodę mieszamy, dodajemy wystudzoną masę miodową i zagniatamy ciasto
  • ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy
  • każdy blat pieczemy 7 minut w 180 stopniach na podstawie tortownicy

Masa:

  • 3,5 szklanki mleka
  • 13 łyżek kaszy manny
  • 2 cukry waniliowe 
  • 4 łyżki cukru (lub do własnego smaku)
  • kilka kropli aromatu migdałowego 
  • 150 g masła 
  • polewa: 4 łyżki kajmaku i garść płatków migdałowych
  • przełożenie: mały słoiczek dżemu porzeczkowego

Wykonanie:

  • kaszę mannę gotujemy na mleku z cukrami i studzimy 
  • miękkie masło ubijamy na puszystą masę i dodajemy po trochu masę z kaszy ciągle miksując 
  • podczas miksowania dodajemy aromat migdałowy 

Składanie ciasta:

  • na pierwszym blacie układamy 1/3 masy 
  • drugi blat smarujemy dżemem i układamy 1/3 masy
  • trzeci blat ponownie smarujemy dżemem i pozostałą masą 
  • wierzch smarujemy kajmakiem i posypujemy płatkami migdałów




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz