niedziela, 20 września 2015

Sałatka meksykańska

Moja sałatka meksykańska powstała z rozterki, co zjeść na kolację: zapiekane nachosy czy warzywną sałatkę, po chwili zastanowienia okazało się, że przecież dwa pomysły można połączyć, a efekt był przepyszny, kolorowy i godny polecenia. Do sałatki nie potrzebujemy sosu, bo są w niej przecież soczyste pomidory i kremowe awokado. Nie potrzebujemy również już nic do niej dodawać, bo zamiast grzanek czy pieczywa mamy na górze chrupiące, ciepłe nachosy zapiekane z żółtym serem.




Składniki: 

  • sałata lodowa
  • 1 dojrzałe awokado
  • pół papryczki chilli 
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 papryka czerwona
  • pomidory żółte i czerwone 
  • 1/2 małej cebulki 
  • kilka garści nachos
  • 4 łyżki startego sera żółtego
  • sok z połowy limonki 

Wykonanie: 

  • sałatę lodową kroimy w cienkie paski i układamy na talerzu zostawiając w środku talerza puste miejsce (tworzymy z niej obręcz wzdłuż krawędzi talerza) 
  • kroimy pomidory, paprykę i układamy z fasolą na sałacie
  • nachosy posypujemy serem żółtym i zapiekamy do czasu rozpuszczenia sera
  • w tym czasie kroimy w kostkę awokado, solimy, skrapiamy sokiem z limonki i dodajemy drobno posiekaną lub przeciśniętą przez praskę połowę cebulki 
  • z ciepłych nachosów układamy stosik na środku talerza, a na nim kładziemy awokado i ozdabiamy papryczką chilli 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz