sobota, 26 września 2015

Polędwiczki z figami w sosie śmietanowo-balsamicznym

Bardzo lubię połączenie świeżych fig z wytrawnymi dodatkami, np. serem lub mięsem. W ostatnią niedzielę przygotowałam obiad, który dzięki temu dodatkowi okazał się prawdziwym przysmakiem. Polecam wypróbować pyszne połączenie miękkich polędwiczek, słodkich i soczystych fig w sosie z octem balsamicznym. Jako dodatek idealnie smakuje z ziemniakami pieczonymi z czosnkiem i świeżymi ziołami.


 Składniki:
  • polędwiczka wieprzowa
  • szynka serrano lub szwardzwaldzka opcjonalnie*
  • świeży rozmaryn i tymianek
  • ząbek czosnku 
  • kilka łyżek oliwy 
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki octu balsamicznego 
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku 
  • masło klarowane - 1 łyżka 
  • kilka fig
Wykonanie: 

  • polędwiczkę kroimy w plastry i rozbijamy pięścią
  • nacieramy rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą i obkładamy tymiankiem oraz rozmarynem
  • owijamy w folię i odstawiamy na godzinę
  • na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy polędwiczki po kilka minut z każdej strony
  • *opcjonalnie polędwiczki owijamy w szynkę serrano lub szwardzwaldzką, pod szynkę wkładamy posiekane zioła i czosnek
  • zdejmujemy mięso z patelni, wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i ocet balsamiczny
  • mieszamy aż zgęstnieje
  • na drugiej patelni rozgrzewamy masło klarowane
  • figi kroimy w ćwiartki i smażymy od strony skórki
  • pieczone ziemniaki: rozgrzewamy piec do 200 stopni, kroimy ziemniaki, przekładamy do naczynia do zapiekania, obtaczamy w oliwie, ziołach, czosnku i soli, pieczemy ok 60 min aż się zrumienią
  • przed podaniem polędwiczki przekładamy na patelnię z sosem i podgrzewamy
  • na talerzach układamy ziemianki, polędwiczki oraz figi i polewamy sosem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz