Bardzo lubię połączenie świeżych fig z wytrawnymi dodatkami, np. serem lub mięsem. W ostatnią niedzielę przygotowałam obiad, który dzięki temu dodatkowi okazał się prawdziwym przysmakiem. Polecam wypróbować pyszne połączenie miękkich polędwiczek, słodkich i soczystych fig w sosie z octem balsamicznym. Jako dodatek idealnie smakuje z ziemniakami pieczonymi z czosnkiem i świeżymi ziołami.
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- szynka serrano lub szwardzwaldzka opcjonalnie*
- świeży rozmaryn i tymianek
- ząbek czosnku
- kilka łyżek oliwy
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
- masło klarowane - 1 łyżka
- kilka fig
Wykonanie:
- polędwiczkę kroimy w plastry i rozbijamy pięścią
- nacieramy rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą i obkładamy tymiankiem oraz rozmarynem
- owijamy w folię i odstawiamy na godzinę
- na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy polędwiczki po kilka minut z każdej strony
- *opcjonalnie polędwiczki owijamy w szynkę serrano lub szwardzwaldzką, pod szynkę wkładamy posiekane zioła i czosnek
- zdejmujemy mięso z patelni, wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i ocet balsamiczny
- mieszamy aż zgęstnieje
- na drugiej patelni rozgrzewamy masło klarowane
- figi kroimy w ćwiartki i smażymy od strony skórki
- pieczone ziemniaki: rozgrzewamy piec do 200 stopni, kroimy ziemniaki, przekładamy do naczynia do zapiekania, obtaczamy w oliwie, ziołach, czosnku i soli, pieczemy ok 60 min aż się zrumienią
- przed podaniem polędwiczki przekładamy na patelnię z sosem i podgrzewamy
- na talerzach układamy ziemianki, polędwiczki oraz figi i polewamy sosem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz