poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Podwójnie czekoladowy tort z malinami bez pieczenia

W upalne dni nie ma nic lepszego niż ciasto na zimno ze świeżymi owocami. Dodatkowo, hasło 'bez pieczenia' oznacza szybkie wykonanie. To ciasto objawiło się w mojej głowie, kiedy zrywałam piękne, duże, pachnące, świeże maliny prosto z krzaka. Tak jak najlepszym partnerem truskawek jest bita śmietana, maliny nierozłącznie kojarzą mi się z czekoladą. Torcik składa się więc z malin,  biszkoptów oraz dwóch pysznych musów czekoladowych.



Składniki (na małą tortownicę ok. 18cm):
  • 500g serka mascarpone
  • 200ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki masła
  • 3/4 tabliczki czekolady gorzkiej i ½ tabliczki czekolady mlecznej
  • 250g malin
  • 10 okrągłych biszkoptów
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kawy zbożowej, 1 łyżka likieru Sheridan *

Wykonanie:
  • ubijamy na sztywno śmietankę i rozdzielamy na dwie miski
  • do jednej przekładamy 2/3 śmietanki, do drugiej 1/3
  • do misek rozdzielamy serek mascarpone, tam gdzie jest więcej śmietanki dodajemy 1 i 1/3 opakowania serka (czyli ok. 320 g), a do drugiej pozostałą część
  • w garnuszku rozgrzewamy łyżeczkę masła i dodajemy podzieloną na kostki  gorzką i mleczną czekoladę, mieszając aż rozpuści się na wolnym ogniu
  • kiedy lekko przestygnie, ale nie zgęstnieje wlewamy rozpuszczoną czekoladę do miski z większą ilością serka i śmietanki i miksujemy
  • tak samo postępujemy z białą czekoladą i łączymy z pozostałą częścią śmietanki i serka
  • na dnie tortownicy układamy biszkopty i przekładamy masę czekoladową, na niej układamy maliny jedna obok drugiej i przykrywamy białym musem, ozdabiamy kilkoma malinami
  • wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny
*opcjonalnie do ciemnego musu dodajemy podczas rozpuszczania czekolady kawę zbożową, a do jasnego likier Sheridan
 
Letnie owoce

3 komentarze: