wtorek, 14 lipca 2015

Torcik brazylijski z mango i marakują

Na letnie okazje polecam torcik na zimno, bez pieczenia o bardzo orzeźwiającym, egzotycznym smaku marakui i mango. Kiedy kilka dni temu zobaczyłam w sklepie marakuje, kupiłam z ciekawości do spróbowania. Pierwsze co przyszło mi na myśl to sok o smaku multiwitamina:) Sam owoc jest dosyć kwaśny, może stanowić przeciwwagę do słodkich deserów. W torciku użyłam też słodkiego i egzotycznego mango, serka masparpone i mleka skondensowanego oraz ubitej śmietanki, dzięki której deser ma lżejszą konsystencję. Jeśli nie uda Wam się kupić marakui można użyć pokrojonego w kostkę dodatkowego mango – do ciasta i do ozdoby.

  


Składniki (na tortownicę o średnicy 18 cm)
  • 250g serka mascarpone
  • 100 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • ½ puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 dojrzałe mango
  • 2-3 marakuje
  • 150g ciasteczek typu Oreo
  • 70 g masła
Wykonanie:
  • ciasteczka kruszymy w blenderze na okruszki i łączymy z rozpuszczonym lub miękkim masłem, wylepiamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki
  • mango miksujemy na mus
  • w misce ubijamy śmietankę, do niej dodajemy mascarpone i mleko skondensowane, miksujemy
  • pod koniec dodajemy mus z mango i dalej miksujemy
  • w szklance rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, bardzo dokładnie mieszamy, aż się rozpuści
  • do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kilka łyżek naszej masy i dokładnie mieszamy, dzięki temu unikniemy powstania grudek
  • następnie wszystko razem dokładnie mieszamy
  • marakuję kroimy na połówki i łyżeczką wydrążamy miąższ do masy, zostawiamy 1 polówkę do ozdoby
  • ponownie mieszamy i wylewamy masę do tortownicy
  • wstawiamy do lodówki na 2 godziny, kiedy stężeje ozdabiamy miąższem z połówki marakui na środku tortu  

2 komentarze: