Kaczka
- 2 udka kaczki
- marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka miodu
- skórka otarta z połowy pomarańczy
Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni (góra, dół) przewracając co jakiś czas. Po 45 minutach odkrywamy naczynie i pieczemy 15 minut skórką do góry. Wyjmujemy na deskę i nożem i widelcem szarpiemy mięso kaczki.
Warzywa:
- marchewka
- ogórek
- papryka
- cebulka dymka
- kolendra
- Tniemy w paski i układamy na desce
- 1 łyżeczka wasabi
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- Wszystko mieszamy i podgrzewamy np. w piecu przez 5 minut
Zawijanie kaczki:
Na podgrzanej tortilli lub naleśniku układamy ulubione warzywa, mięso kaczki i sosy, zawijamy i jemy ze smakiem!
Świetne, uwielbiam takie wschodnie dania :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńIle kolorów ,pomysłowo i pysznie.
OdpowiedzUsuń