W tym chlebku kryją się chyba wszystkie moje ulubione
składniki tej pory roku: dojrzałe pomidory, pieczona papryka, grillowane bakłażany i cukinia, do tego ser, bazylia i oliwki. Świetnie smakuje na świeżo, ale też na drugi dzień po odgrzaniu w piekarniku.
- okrągły chlebek
- cukinia
- pomidor
- bakłażan
- papryka
- pasta z oliwek
- mozarella lub serek (ostatnio używałam np. Almette z kolorowym pieprzem)
- bazylia lub pesto
- Z chleba odcinamy górę, wydrążamy miąższ (można go później użyć np. do sałatki panzanella).
- Warzywa: paprykę pieczemy w piekarniku, bakłażana i cukinię smażymy na patelni zwykłej lub grillowej.
- Nadziewamy: pasta z oliwek, papryka, serek, pesto / świeża posiekana bazylia z oliwą, bakłażan, cukinia, pomidor, mozarella.
- Czekamy aż smaki się "przekgryzą" i kroimy do środka w trójkąty.
Fajny pomysł, ale nie wiedziałabym jak toi kroić i jeść!
OdpowiedzUsuńkroić tak jak na zdjęciu, a jeść jak kanapkę:)
UsuńAle świetny pomysł, wygląda rewelacyjne jak taki torcik :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń