piątek, 19 września 2014

Chleb nadziewany wszystkim co najlepsze



W tym chlebku kryją się chyba wszystkie moje ulubione składniki tej pory roku: dojrzałe pomidory, pieczona papryka, grillowane bakłażany i cukinia, do tego ser, bazylia i oliwki. Świetnie smakuje na świeżo, ale też na drugi dzień po odgrzaniu w piekarniku. 

 Składniki: 
  • okrągły chlebek
  • cukinia
  • pomidor
  • bakłażan
  • papryka
  • pasta z oliwek
  • mozarella lub serek (ostatnio używałam np. Almette z kolorowym pieprzem)
  • bazylia lub pesto
Wykonanie:
  • Z chleba odcinamy górę, wydrążamy miąższ (można go później użyć np. do sałatki panzanella). 
  • Warzywa: paprykę pieczemy w piekarniku, bakłażana i cukinię smażymy na patelni zwykłej lub grillowej.
  • Nadziewamy: pasta z oliwek, papryka, serek, pesto / świeża posiekana bazylia z oliwą, bakłażan, cukinia, pomidor, mozarella. 
  • Czekamy aż smaki się "przekgryzą" i kroimy do środka w trójkąty. 


3 komentarze:

  1. Fajny pomysł, ale nie wiedziałabym jak toi kroić i jeść!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kroić tak jak na zdjęciu, a jeść jak kanapkę:)

      Usuń
  2. Ale świetny pomysł, wygląda rewelacyjne jak taki torcik :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń