sobota, 27 września 2014

Placki cukiniowo-ziemniaczane z musem awokado, łososiem i pistacjami

Choć zwykłym plackom ziemniaczanym ze śmietaną wg mnie nic nie brakuje, myślę, że od czasu do czasu warto urozmaicać sposób podania. Poniższa wersja to pyszne połączenie smaków i kolorów.


Placki 
  • przygotowujemy masę na placki: 5 sporych ziemniaków, 1 średnia cukinia, 1 cebul, 2 łyżki mąki, 2 łyżki bułki tartej (wchłania wodę z cukinii) 
  • wszystko ścieramy na tartce na drobnych oczkach, doprawiamy pieprzem i solą
  • smażymy na dobrze rozgrzanym oleju
  • odsączamy zbędny tłuszcz na ręcznikach papierowych 
Mus
  • awokado przekrajany na pół i wyjmujemy pestkę, łyżeczką wydrążamy miąższ, 
  • wyciskamy sok z połówki limonki, dodajemy pół kubeczka jogurtu,
  • cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy sól pieprz
  • wszystko razem łączymy blenderem ręcznym na gładką masę
Do podania: 
  • wędzony łosoś 
  • pistacje
  • placuszki układamy po 3 jeden na drugim, na górze układamy sporą łyżkę kremu awokado i łososia wędzonego pokrojonego w paseczki, posypujemy posiekanymi pistacjami.

6 komentarzy: