środa, 10 września 2014

Figi z kozim serem zapiekane w szynce serrano

Kolejny wpis inspirowany hiszpańskim tapas. A wszystko zaczęło się od zakupu pięknych, dojrzałych fig. Do tej pory jadałam tylko te suszone kupowane u nas w domu najczęściej na Święta Bożego Narodzenia i kojarzyły mi się głównie ze słodkościami.
Jednak świeże figi, o delikatnie słodkawo-kwaskowym smaku w połączeniu ze słonawą szynką serrano i rozpuszczonym kozim serem to zupełnie nowe doznanie smakowe. A jeśli dodamy do tego jeszcze aromatyczną i ciepłą bagietkę czosnkową - zadowolenie gwarantowane!



Składniki:
  • kilka fig
  • szynka serrano
  • ser kozi
 Wykoanie:
figi nacinamy tak jak na zdjęciach i owijamy je połówkami plastrów szynki, układamy w naczynkach, i posypujemy pokruszonym serem kozim, wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na ok 10 minut (do rozpuszczenia sera). Podajemy z bułką czosnkową lub innym pieczywem.


1 komentarz: