Jeśli chodzi o smak to jest delikatny i ma bardzo przyjemną konsystencję i dodatkowo jest dosyć wilgotny. Postanowiłam go połączyć z różnymi smakami: słodkawych - pieczone buraki, słonym - prażony słonecznik z solą, gorzkawym - rukola i kwaśnym - dressing z octem balsamicznym.
Składniki i wykonanie:
- 2 buraki
- 15 deko sera korczyńskiego naturalnego
- garść prażonego słonecznika z solą
- 2 garści rukoli
Słonecznik prażymy na suchej patelni i solimy.
Rukolę układamy na środku talerza.
Wokół układamy plasterki upieczonego buraka.
Posypujemy rozkruszonym serem i słonecznikiem.
Polewamy dressingiem.
Dressing:
3 łyżki oliwy
1 łyżka sosu balsamicznego
1 łyżka miodu pitnego (można użyć też zwykłego miodu)
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz
Poezja! Moje smaki :).
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaki :-) pyszne danie :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń