Szczególnie polecam sos śliwkowy, który można użyć też do innych mięs. Dodatek pieprzu syczuańskiego dodaje ciekawego, orientalnego wymiaru smaku, a przy tym nie jest zbyt ostry.
Sos śliwkowy
- pokroić 7 dużych śliwek,
- na patelni rozgrzać łyżkę masła
- podsmażać śliwki
- dodać łyżkę miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczka rozgniecionego pieprzu syczuańskiego
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- pół łyżeczki cynamonu
- gotujemy pod przykryciem aż śliwki zmiękną
- odkrywamy i redukujemy podstały sos
Kaczka
- skórkę nacinamy w karo
- kaczkę od spodu nacieramy sosem sojowym i czosnkiem
- skórkę osuszamy ręcznikiem papierowym
- smażymy na oleju od strony skórki 5 minut
- i 2 minuty z drugiej strony
- przekładamy do ciepłego naczynia żaroodpornego
- wstawiamy do piekarnika (200 stopni, góra dół) na ok. 18 minut
- wyjmujemy i owijamy folią dolną część kaczki (bez skórki) czekamy 4 minuty
- kroimy na plastry i przekładamy na talerz
Ziemniaki
- ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy
- studzimy na tacy
- obsmażamy na patelni po kaczce
Uwielbiam połączenie mięsa z owocami. I ten sos bardzo mnie ciekawi! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie :-) pyszny przepis :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńTAAAK! tak! tak! tak! pyszna ta kaczka!
OdpowiedzUsuń