niedziela, 14 września 2014

Makaron soba z kurczakiem po azjatycku

Pierwszy raz przygotowywałam i jadłam makaron soba i od razu sukces! Polecam ten składnik do przygotowywania szybkich dań. Jest ciekawy w smaku, bo robi się go z mąki gryczanej. Dzięki ciemnobrązowej barwie stanowi ciekawy kontrast dla kolorowych sosów.
W tym przepisie podoba mi się też szybkość przygotowania. Makaron gotuje się tylko 3 minuty, a sos przyśpieszyłam do maksimum wrzucając wszystkie składniki niemal jednocześnie.



Składniki:
  • makaron soba
  • pierś z kurczaka
  • 1 papryka żółta, 1 czerwona
  • 1 ogórek
  • 2 marchewki
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2cm korzenia imbiru
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • cebulka dymka
  • olej

Wykonanie:
  • warzywa kroimy w cienkie paski
  • na patelni rozgrzewamy olej
  • wyciskamy 3 ząbki czosnku i imbir  (można równie drobno posieka)
  • kurczaka kroimy w paski i wrzucamy na patelnię, mieszamy i smażymy przez chwilę, żeby nabrał aromatu
  • dorzucamy warzywa oprócz ogórka
  • mieszamy, przykrywamy i dusimy
  • gdy lekko zmiękną odkrywamy i dodajemy: sos sojowy, sok z cytryny i miód 
  • mieszamy, żeby wszystko pokryło się sosem
  • dodajemy ogórka (jest miękki więc wymaga najmniej czasu) 
  • mieszamy i smażymy aż płyn wyparuje, a sos oblepi wszystkie składniki
  • wykładamy na ugotowany makaron
  • posypujemy posiekaną cebulką dymką

3 komentarze: