piątek, 3 października 2014

Questadille z figą, serem kozim i szynką parmeńską

Kiedy przychodzi wrzesień niezmiernie cenię sobie dania, które przygotowuje się szybko. Ta propozycja jest błyskawiczna, ale ma bardzo wyrafinowany smak, a to za sprawą pysznych składników: świeże figi, ser kozi i szynka parmeńska. Zamknięte w 2 chrupiących tortillach są smaczną opcją na kolację lub lunch do pracy.


  • Tortillę układamy na suchej, rozgrzanej patelni
  • na tortillę kładziemy: plastry figi, pokruszony ser kozi i szynkę parmeńską
  • przykrywamy drugą tortillą
  • kiedy ser w środku się rozpuści przewracamy na druga stronę
  • gry obydwie tortille są zrumienione zdejmujemy z patelni i kroimy na trójkąty 

(Nie) nudna kanapka

2 komentarze:

  1. Ostatnio coraz częściej wykorzystuję w kuchni figi, ten przepis bardzo chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. połączenie koziego sera ze świeżymi figami to moja nowa miłość :) w takiej quesadilii musi być jeszcze lepsze!

    OdpowiedzUsuń