Słodkie śniadanie to dla mnie zawsze miły początek dnia. Jeszcze milszy, jeśli jedzenie możemy przygotować już wieczorem poprzedniego dnia, a rano wyjąć gotowe na talerz. Tak właśnie jest w przypadku babeczek z kaszy manny. Bardzo lubię też ich egzotyczny pomarańczowo-kokosowy smak w połączeniu z kubkiem gorącej, porannej kawy.
Składniki na 4 porcje:
- 2 szklanki mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki cukru
- słoik dżemu pomarańczowego Łowicz
Wykonanie:
- mleko podgrzewamy na małym gazie
- dodajemy kaszę mannę
- mieszamy aż do zgęstnienia masy
- dodajemy wiórki i cukier
- do foremek na galaretę lub kokilek wkładamy 2 łyżki kaszy
- na to kładziemy 4 łyżki dżemu
- i znów kasza manna
- wkładamy na noc do lodówki żeby stężało
- rano odwracamy, a gotowa babeczka wychodzi z foremki na talerzyk
- ozdabiamy dużymi wiórkami kokosowymi
Można wypróbować również z innymi smakami dżemu.
Świetne, na pewno skorzystam z tego przepisu!
OdpowiedzUsuńTo się nazywa śniadanie doskonałe:) Wygląda zachęcająco i podejrzewam, że tak samo smakuje:)
OdpowiedzUsuńPomysł na sniadanie bardzo fajny.
OdpowiedzUsuń