sobota, 18 października 2014

Dżem dobry - śniadaniowa babeczka z kaszy manny o smaku pomarańczowo-kokosowym

Słodkie śniadanie to dla mnie zawsze miły początek dnia. Jeszcze milszy, jeśli jedzenie możemy przygotować już wieczorem poprzedniego dnia, a rano wyjąć gotowe na talerz. Tak właśnie jest w przypadku babeczek z kaszy manny. Bardzo lubię też ich egzotyczny pomarańczowo-kokosowy smak w połączeniu z kubkiem gorącej, porannej kawy.


 Składniki na 4 porcje: 
  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • słoik dżemu pomarańczowego Łowicz
Wykonanie:
  • mleko podgrzewamy na małym gazie
  • dodajemy kaszę mannę
  • mieszamy aż do zgęstnienia masy
  • dodajemy wiórki i cukier
  • do foremek na galaretę lub kokilek wkładamy 2 łyżki kaszy
  • na to kładziemy 4 łyżki dżemu
  • i znów kasza manna
  • wkładamy na noc do lodówki żeby stężało
  • rano odwracamy, a gotowa babeczka wychodzi z foremki na talerzyk 
  • ozdabiamy dużymi wiórkami kokosowymi
Można wypróbować również z innymi smakami dżemu.


Dżem dobry, pobudka

3 komentarze:

  1. Świetne, na pewno skorzystam z tego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  2. To się nazywa śniadanie doskonałe:) Wygląda zachęcająco i podejrzewam, że tak samo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł na sniadanie bardzo fajny.

    OdpowiedzUsuń