środa, 22 października 2014

Jesienne szaszłyki z kremowym dipem czosnkowo-ziołowym

Nadeszła jesień, pogoda nie sprzyja grillowaniu pod chmurką,  ale to jeszcze nie powód,  żeby zapominać o szaszłykach - od czego mamy piekarnik i warzywa sezonowe: marchew, buraki, cukinia, por i ziemniaki. Do tego obowiązkowo dip - polecam z serka Arla Apetina o smaku  czosnkowo-ziołowym z dodatkiem aromatycznej oliwy, w której upieką się szaszłyki. Lekka słodycz pieczonych warzyw świetnie komponuje się z kremowy wyrazistym w smaku serkiem.

   

Składniki:
  • 3 marchewki
  • 4 małe buraczki 
  • 1 cukinia
  • 2 ziemniaki
  • pół pora
  • 3 łyżki oliwy 
  • 2 gałązki świeżego tymianku 
  • sól, pieprz

Wykonanie:
  • marchewkę obieramy i kroimy w 3-centymetrowe kawałki
  • cukinię kroimy na mniejsze kawałki
  • ziemniaki obieramy i zawijamy w folię
  • buraczki obieramy i zawijamy w folię
  • rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
  • wkładamy buraki i ziemniaki w folii
  • pora kroimy w talarki
  • marchewkę, pora i cukinię układamy w naczyniu do zapiekania
  • skrapiamy oliwą, doprawiamy, posypujemy tymiankiem i wyciskamy ząbek czosnku
  • pieczemy do miękkości min. 30 minut
  • wyjmujemy z pieca i nakłuwamy na patyczki
  • do małego pojemniczka przekładamy serek
  • skrapiamy go oliwą z pieczenia warzyw

Podajemy ciepłe z aromatycznym dipem.
Smacznego!

Dania z serkami kremowymi

2 komentarze:

  1. fajne te szaszłyki z kremowym serkiem ;) nigdy nie pomyślałam, żeby użyć go jako dipu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł. Ja często tez piekę jesienią i zima warzywa ale jeszcze nie wpadłam na pomysł serwowania ich w postaci szaszłyków. Genialne!!

    OdpowiedzUsuń