Składniki:
- 3 marchewki
- 4 małe buraczki
- 1 cukinia
- 2 ziemniaki
- pół pora
- 3 łyżki oliwy
- 2 gałązki świeżego tymianku
- sól, pieprz
Wykonanie:
- marchewkę obieramy i kroimy w 3-centymetrowe kawałki
- cukinię kroimy na mniejsze kawałki
- ziemniaki obieramy i zawijamy w folię
- buraczki obieramy i zawijamy w folię
- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
- wkładamy buraki i ziemniaki w folii
- pora kroimy w talarki
- marchewkę, pora i cukinię układamy w naczyniu do zapiekania
- skrapiamy oliwą, doprawiamy, posypujemy tymiankiem i wyciskamy ząbek czosnku
- pieczemy do miękkości min. 30 minut
- wyjmujemy z pieca i nakłuwamy na patyczki
- do małego pojemniczka przekładamy serek
- skrapiamy go oliwą z pieczenia warzyw
Podajemy ciepłe z aromatycznym dipem.
Smacznego!
fajne te szaszłyki z kremowym serkiem ;) nigdy nie pomyślałam, żeby użyć go jako dipu.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Ja często tez piekę jesienią i zima warzywa ale jeszcze nie wpadłam na pomysł serwowania ich w postaci szaszłyków. Genialne!!
OdpowiedzUsuń