2 bakłażany
kroimy w plastry i obsmażamy do miękkości (w trakcie smażenia podlewamy wodą)
Mięso
- 400 g wołowiny mielonej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów w puszcze (lub świeże pomidory)
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki tymianku
- pół łyżeczki oregano
- łyżeczka cynamonu
- sól, pieprz
Smażymy pod przykrywką do miękkości mięsa, odkrywamy aż płyn odparuje.
Pierzynka
- 50 gram masła
- 2 czubate łyżki mąki
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 80 gram startego sera (użyłam 'parmezanu' z torebki Gratino)
- 1 jajko
Masę wylewamy na górną warstwę zapiekanki. Pieczemy ok. pół godziny lub do zrumienienia się górnej warstwy.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
___________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńTo jest jeden z najbarrdziej przystępnych przepisów na mussakę, jaki znalazłam. Dzięki! ;)
OdpowiedzUsuńcieszę się! wychodzi pyszna, smacznego!
Usuń