poniedziałek, 20 października 2014

Babeczki dyniowe z białą czekoladą

Istnieją tysiące przepisów na muffinki, a ja i tak ciągle trzymam się podobnych receptur.  Dla mnie podstawowym warunkiem smacznej babeczki jest lekko wilgotne ciasto. Dlatego jednym z moich ulubionych przepisów są bananowe babeczki z przepisu Nigelli Lawson. Korzystając z dóbr jesieni, w przepisie mus bananowy zamieniłam na puree z dynii, dodałam aromatycznych przypraw i wyszły pyszne, złociste i wilgotne muffinki. Polecam wypróbować!


 Składniki:
  • 1,5 szklanki puree z dynii (upieczona/ugotowana do miękkości dynia, zmiksowana na gładką masę)
  • pół szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki suszonego imbiru
  • 1, posiekana drobno biała czekolada
 Wykonanie:
  • miksujemy: jajka, olej, cukier
  • dodajemy: mąkę, sodę, proszek i przyprawy
  • miksujemy
  • dodajemy dynię 
  • wkruszmay białaa czekoladę
  • wykładamy formę papilotkami i napełniamy ciastem
  • (ciasto najwygodniej przekłada się łyżką do lodów)
  • pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20 minut 


6 komentarzy:

  1. Wprost uwielbiam muffinki i chętniej dodam do nich trochę mojej ukochanej dyni:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigella wie, co dobre :) mają przepiękny kolorek!

    OdpowiedzUsuń
  3. zgadzam się w 100% przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muffiny są świetne w każdej postaci, a te jeszcze w takim pieknym kolorze :)

    OdpowiedzUsuń