- 1 jajko
- szklanka mąki
- szczypta cynamonu
- 2 szklanki mleka
- pół słoiczka dżemu pomarańczowego Łowicz
- 1 awokado
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki syropu z agawy / syropu klonowego / płynnego miodu
Wykonanie:
- mieszamy jajko, mąkę, cynamon i dodajemy mleko
- wlewamy po łyżce wazowej masy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię
- smażymy cienkie naleśniki
- każdy naleśnik smarujemy dżemem i składamy na cztery
- na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i 2 łyżki dżemu pomarańczowego Łowicz
- układamy na patelni złożone naleśniki, tak żeby obtoczyły się w słodkiej, lśniącej glazurze i lekko zrumieniły
- w miseczce rozgniatamy widelcem lub blenderem miękkie awokado, dodajemy kakao i syrop z agawy lub inny zamiennik
- naleśniki wykładamy na talerz i podajemy z kremem czekoladowym
mniam! ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne, czekolada faktycznie pasuje niezwykle do pomarańczy lub odwrotnie :) Dodatek awokado bardzo fajny :)
OdpowiedzUsuńmniam już mi ślinka cieknie na takie naleśniczki :)
OdpowiedzUsuń