niedziela, 26 października 2014

Pomarańczowe naleśniki z kremem czekoladowym z awokado

Pomarańcza i czekolada to połączenie pełne energii - tak potrzebnej szczególnie o poranku. Naleśniki pomarańczowe to francuski klasyk, ja wzbogaciłam go o pyszny i zdrowy krem czekoladowy i zmodyfikowałam przepis tak, żeby zaoszczędzić jak najwięcej czasu. O poranku nie zawsze jest czas na wyciskanie soku z pomarańczy czy ścieranie skórki, dlatego świetnym rozwiązaniem jest dodanie dżemu pomarańczowego Łowicz z kawałkami skórki pomarańczowej. Do tego zaskakujący krem czekoladowy - niewtajemniczani nie domyślą się, że został zrobiony z awokado, ma idealnie kremową konsystencję, połysk i wytworny smak. 

Składniki:
  • 1 jajko
  • szklanka mąki
  • szczypta cynamonu
  • 2 szklanki mleka
  • pół słoiczka dżemu pomarańczowego Łowicz 
  • 1 awokado
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki syropu z agawy / syropu klonowego / płynnego miodu

Wykonanie:
  • mieszamy jajko, mąkę, cynamon i dodajemy mleko
  • wlewamy po łyżce wazowej masy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię
  • smażymy cienkie naleśniki
  • każdy naleśnik smarujemy dżemem i składamy na cztery
  • na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i 2 łyżki dżemu pomarańczowego Łowicz 
  • układamy na patelni złożone naleśniki, tak żeby obtoczyły się w słodkiej, lśniącej glazurze i lekko zrumieniły
  • w miseczce rozgniatamy widelcem lub blenderem miękkie awokado, dodajemy kakao i syrop z agawy lub inny zamiennik 
  • naleśniki wykładamy na talerz i podajemy z kremem czekoladowym
Dżem dobry, pobudka

3 komentarze:

  1. Świetne, czekolada faktycznie pasuje niezwykle do pomarańczy lub odwrotnie :) Dodatek awokado bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam już mi ślinka cieknie na takie naleśniczki :)

    OdpowiedzUsuń