sobota, 4 października 2014

Kurczak w pomidorach

Czasami proste rozwiązania są najlepsze. Kto by pomyślał, że 2 składniki i przyprawy mogą stworzyć tak pyszną potrawę. Sekret tkwi w sposobie przygotowania: podudzia pieczone w pomidorach pod przykryciem podczas pieczenia niemal całe przykryte są płynem, dzięki temu są niezwykle miękkie i soczyste, mięso wprost rozpływa się w ustach. Nawet po odgrzaniu nadal smakują jak świeżo upieczone.
Nie licząc czasu pieczenia, przygotowanie zajmuje ok 3 minuty:


Składniki na dużą / małą porcję
  • 12 podudzi / 4 podudzia
  • 2 puszki pomidorów / 1 puszka pomidorów
  • 4 ząbki czosnku / 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Wykonanie:
  • do naczynia żaroodpornego wyciskamy 2 ząbki czosnku
  • wlewamy 1 puszkę krojonych pomidorów*
  • solimy i doprawiamy mieszanką ziół prowansalskich
  • układamy kawałki kurczaka
  • solimy, pieprzymy i oprószamy ziołami prowansalskimi
  • wylewamy kolejną puszkę pomidorów
  • przykrywamy na cały czas pieczenia czyli ok 60-90 minut w piecu rozgrzanym do 180 stopni



1 komentarz: