wtorek, 28 października 2014

Najszybszy i najlepszy makaron z krewetkami

Po pracowitym tygodniu i kilku dniach odgrzewanych obiadów, lubię w piątek przyrządzać świeże, ale szybkie w przygotowaniu dania. Tym razem godnie rozpoczęliśmy weekend czarnym makaronem z sosem pomidorowym i krewetkami. Ich smak to prawdziwe wspomnienie wakacji, tym bardziej cenne w zimne, ponure jesienne dni. Dlatego chciałam wydobyć z nich jak najwięcej smaku: najpierw obsmażyłam je na patelni, na której później robiłam sos pomidorowy, a później gotowałam w wodzie do makaronu, żeby i on miał krewetkowy aromat. Efekt... wybitnie pyszny!

Składniki:
  • świeży makaron barwiony sepią
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • duże, surowe krewetki w skorupkach
  • szczypiorek
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:
  • na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy krewetki w skorupkach
  • przekładamy krewetki do garnka z wodą do zagotowania
  • na patelni po krewetkach podsmażamy posiekany ząbek czosnku
  • dolewamy przecier, sól i cukier
  • krewetki wyjmujemy z wody
  • do wody wrzucamy makaron i gotujemy 3 minuty
  • na ugotowany makaron: polewamy oliwą, wykładamy sos pomidorowy, układamy krewetki obrane lub w pancerzach, posypujemy szczypiorkiem

Danie można przygotować też ze zwykłym makaronem spaghetti, ale również gotując go w "krewetkowej" wodzie.
zBLOGowani.pl

4 komentarze: