Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych górskich
- 1/4 szklanki ziaren słonecznika
- 6 daktyli
- 1/4 szklanki żurawiny
- garść orzechów pekana
- garść migdałów
- garść wiórek kokosowych
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki dżemu figowego Łowicz
Wykonanie:
- siekamy bakalie
- płatki owsiane zalewamy do ich wysokości gorącą wodą
- w garnku rozpuszczamy masło z dżemem
- mieszamy bakalie, płatki i masę
- naczynie do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia
- układamy masę bakaliową i wygładzamy górę
- zapiekamy ok 30 minut w piecu rozgrzanym do 180 stopni
- po ostudzeniu kroimy
- dobrze się przechowują na kilka kolejnych dni
takie batoniki to ja lubię! :)
OdpowiedzUsuńidealne na drugie śniadanie do szkoły. uwielbiam takie domowe, zdrowe słodycze :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na śniadanie! :D
OdpowiedzUsuń