środa, 29 października 2014

Śniadaniowe batoniki bakaliowe

Można zrobić wiele wersji batoników bakaliowych, mieszając ulubione składniki w wybranych proporcjach,musimy jednak pamiętać, że musi się wśród nich zleźć składnik, który sprawi, że wszystko się ze sobą sklei, a batoniki nie rozpadną się. Ja użyłam do tego rozpuszczonego masła z figowym dżemem Łowicz. Bazą batoników były: płatki owsiane górskie, migdały, żurawina, daktyle, orzechy pekana, wiórki kokosowe. To nie tylko pyszna i słodka, ale też zdrowa wersja śniadania, bo bez dodatku cukru - naturalnej słodyczy nadaje dżem figowy słodzony sokiem z jabłek i daktyle.


Składniki:
  • pół szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/4 szklanki ziaren słonecznika
  • 6 daktyli
  • 1/4 szklanki żurawiny
  • garść orzechów pekana
  • garść migdałów
  • garść wiórek kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki dżemu figowego Łowicz

Wykonanie:
  • siekamy bakalie
  • płatki owsiane zalewamy do ich wysokości gorącą wodą
  • w garnku rozpuszczamy masło z dżemem 
  • mieszamy bakalie, płatki i masę 
  • naczynie do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia
  • układamy masę bakaliową i wygładzamy górę
  • zapiekamy ok 30 minut w piecu rozgrzanym do 180 stopni
  • po ostudzeniu kroimy
  • dobrze się przechowują na kilka kolejnych dni

Dżem dobry, pobudka

3 komentarze:

  1. idealne na drugie śniadanie do szkoły. uwielbiam takie domowe, zdrowe słodycze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na śniadanie! :D

    OdpowiedzUsuń