czwartek, 16 października 2014

Mmmoussaka / Musaka

Musaka to pyszne, choć mało fotogeniczne danie:) Ten przepis zaczerpnęłam z australijskiej wersji programu Masterchef. Wykonywała go, według oryginalnej receptury, rodowita Greczynka, mama jednego z jurorów programu. Moją ulubioną częścią potrawy jest beszamelowo-serowa pierzynka.  Do tego mięso z aromatycznymi ziołami, cynamonem i moje ukochane bakłażany. Świetna, aromatyczna i rozgrzewająca zapiekanka na jesienne obiady.



2 bakłażany

kroimy w plastry i obsmażamy do miękkości (w trakcie smażenia podlewamy wodą)


Mięso
  • 400 g wołowiny mielonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów w puszcze (lub świeże pomidory)
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • pół łyżeczki oregano
  • łyżeczka cynamonu
  • sól, pieprz

Smażymy pod przykrywką do miękkości mięsa, odkrywamy aż płyn odparuje.

 Pierzynka
  • 50 gram masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 80 gram startego sera (użyłam 'parmezanu' z torebki Gratino)
  • 1 jajko
Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, podgrzewamy, i dodajemy mleko ciągle mieszając najlepiej trzepaczką, aż zgęstnieje. Na koniec wyłączamy, dodajemy jajko i ser, mieszamy i gotowe.

Masę wylewamy na górną warstwę zapiekanki. Pieczemy ok. pół godziny lub do zrumienienia się górnej warstwy.

4 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie! :)

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest jeden z najbarrdziej przystępnych przepisów na mussakę, jaki znalazłam. Dzięki! ;)

    OdpowiedzUsuń