sobota, 1 listopada 2014

Tropikalny deser à la jajka na miękko

Mówi się, że niektórzy jedzą wzrokiem, jednak czasami zmysły mogą nas zwodzić. Tak jest w przypadku mojej propozycji: na pierwszy rzut oka jajko z płynnym, lśniącym żółtkiem, posypane pieprzem... po spróbowaniu od razu okaże się, że jest to jajko niespodzianka. Białko to Newella - bezwonne, pasteryzowane jajko kurze o bardzo delikatnym smaku, żółtko to mus z mango i soku z limonki, a świeżo zmielony pieprz, to tarta, gorzka czekolada.
Świetna propozycja na zdrowy deser, a z dodatkiem rogalika z ciasta francuskiego, idealny pomysł na słodkie śniadanie.
 



Składniki: 
  • pół opakowania Newelli klasycznej
  • pół dojrzałego mango
  • 1/4 limonki
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Wykonanie: 
  •  przygotowujemy foremki w kształcie połówek orzechów (jeśli ktoś takich nie ma jako formy można użyć łyżek)
  • oddzielamy warstwy Newelli i wykładamy nimi foremki
  • blenderem miksujemy mango z dodatkiem soku z limonki
  • na wierzch każdego białka wykładamy po łyżeczce musu
  • czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki 
  • posypujemy czekoladą
  • "jaka" podajemy same lub np. z rogalikiem z ciasta francuskiego


 Potrawa zaskakuje nie tylko wyglądem, ale również wyjątkowym smakiem.

Gotuj z Newellą

2 komentarze:

  1. Wspaniały, zaskakujący pomysł. Dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł, niezwykle efektowny ;-)

    OdpowiedzUsuń