sobota, 29 listopada 2014

Zdrowy obiad: pstrąg łososiowy, frytki bez tłuszczu i surówka z rzepy

Sycący, pełen talerz jedzenia też może być zdrowy. Proponuję pstrąga łososiowego pieczonego na porach w folii, dzięki czemu por udusi się na miękko, a ryba nabierze ciekawego aromatu. Do tego frytki z pieca, dużo lepsze niż smażone i surówka z czarnej rzepy i marchewki - bez majonezu czy śmietany, jeśli warzywa są świeże puszczą sok pod wpływem soli, można też skropić sokiem z cytryny. Smacznego!

 Składniki:
  • 2 filety z pstrąga łososiowatego
  • 1 por
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 czarne rzepy
  • 2 marchewki
  • sok z cytryny
  • ziemniaki wg uznania

Wykonanie:
  • rybę nacieramy sokiem z cytryny i sosem sojowym
  • pory kroimy w plasterki i solimy
  • pory układamy na folii aluminiowej i kładziemy na nich rybę 
  • owijamy i pieczemy ok 30 minut
  • razem z rybą wkładamy do pieca na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pokrojone ziemniaki
  • rybę wyjmujmy po 25 minutach a ziemniaki dopiekamy z termoobiegiem na najwyższej temperaturze przed jeszcze 5 minut
  • kiedy rybia i frytki się pieką ekspresowo przygotowujemy surówkę, obrane i pokrojone warzywa wrzucamy do rozdrabniacza, solimy i po chwili surówka gotowa, przed podaniem skrapiamy sokiem

1 komentarz: